Betegségek

2012.08.04 13:13

Köröm típusok:

I.  Normál, kemény körmök:  erős, rugalmas köröm, sima körömfelszín, barázdák nélkül, rózsaszín körömágy, fehér szabályos félhold alakú lunula.
II. Száraz, törékeny körmök: kemény, de rugalmatlan körmök, fénytelen, száraz, pikkelyes körömlemez, behasadt körmök, lap szerint elváló körömvégek, többnyire erősen ívelt körmök, barázdák.

III. Sérült körmök: vékony, gyenge körmök, fénytelen körmök, töredező körömlemez, hasadt, beszakadt körmök, lassú növekedés.

IV. Puha, rugalmas körmök: lapos, berepedezett körmök, gyakran kanál formájú köröm, hiányzó C-ív.

 

 

Hiánytűnetek:

A  körömlemezek állapota sokat elárul az életmódról és az elmúlt hónapok egészségi állapotáról. A mindennapos  igénybe vétel, a diétás időszak, a betegségek és orvosságok hatásai jellegzetes nyomokat hagynak a körmökön. A színbeli rendellenességek mellett gyakran növekedési zavarok is megfigyelhetők, melynek során a körömlemez állapota és formája is megváltozik.

  • Törékeny, merev körmök:  Széles körben elterjedt jelenség, Közép Európa lakosságának 20%a időszakosan vagy állandóan küzd a törékeny körmökkel, mely sokkal inkább érint a nőket mint a férfiakat. Ezek a körmök könnyen behasadnak, beszakadnak és szétválnak.  A tünetek alapvető hasonlósága az, hogy a körlemezt alkotó szarusejtek meggyengülnek. Ennek számos oka lehet. Ez lehet örökletes hajlam, anyagcsere betegség, gyógyszerek mellékhatásai.  De a beszélgetések alkalmával gyakran kiderül, hogy otthoni problémáról van szó. A legtöbb esetben a kiszáradás és a zsírtalanság a fő ok, amihez társul még a gyakori vízzel való érintkezés is. Mivel a körömanyaga jelentős mennyiségű vizet képes felszívni , ilyenkor megduzzad és ez a duzzadási folyamat gyengíti a sarusejtek összetartását, majd kioldódnak a körömlemez tartósságáért és rugalmasságáért felelős zsíralkotórészek. Ez teszi tartósan merevvé a körmöket. Nagyon fontos az otthoni ápolás is. A körmöket alapjában véve nem szabad levágni, csak reszelni, mert megtörhet a körömlemez. Minden kézmosás vagy mosogatás után ápoljuk kezünket visszazsírosító krémmel vagy olajjal.

     

  • Vékony, puha körmök:  Nagyon érzékenyek, gyorsan beszakadnak és gyakran mutatnak görbületet is. Előfordulhat gyógyszer mellékhatásaként, hibás vagy hiányos táplálkozástól, valamint idegrendszeri megbetegedések is okozhatják. Körömerősítő tabletta és lakk alkalmazásával javíthatunk az állapotán.

     

  • Táplálkozás hatása:  A külső behatások és az örökletes hajlamok mellett a táplálkozás is kihat a körmök állapotára. A cink , kalcium, vas valamint az ásványi anyagok és vitaminok hiánya gyakran felelős a körömproblémákért. A köröm fő alkotó eleme a keratin, a köznyelvben a fehérje. Legfontosabb közülük is az L-cisztein ami a húsban és a halban található meg.

     

 

Elszíneződések a körmön:

Az egészséges körömlemez majdnem színtelen, és átlátszik rajta az alatta lévő körömágy rózsaszínűsége. A köröm a tövénél félhold alakban kicsit világosabb. ( Lunula ) Az, hogy a köröm mennyire intenzíven rózsaszín függ a vérkeringéstől és a vér vörösvértest tartalmától.

 

  • Kékes elszíneződés:  Ha vérkeringési zavarok vannak akkor kékes elváltozás tapasztalható a kéz és a láb ujjain és körmein.

     

 

  • Fehér elszíneződés: A fehéres elszíneződés általában az alábbi rendellenességeknél tapasztalhatók: fizikai sérülések, emésztési problémák, megbetegedések, mérgezések, hiánybetegségek és fertőzőbetegségek. Nagyon gyakran találkozunk kisméretű szabálytalan elrendezésű elszíneződésekkel. Ezek foltok vagy  csíkok formájában jelennek meg. Ezek a körömnövekedésével együtt lenőnek  a  körömről. Kiváltó oka az egyéni hajlamon kívül a kisebb sérülések lehetnek. Ha nagy foltokban és az összes körmön jelentkezi ez az elváltozás az örökletes dolog , a bőrön és a szőrzetben is előfordulhat.

     

  • A körömlemeznek a körömágytól való elválása:  Szintén a körömlemez fehérségéből ismerhető fel. Az elválásnak több oka is lehet: Előfordulhat sérüléstől, gyógyszer illetve hiánybetegség mellékhatásaként. Nagyon kell rá vigyázni, mert tökéletes támadási felület a körömgombának.

     

  • Gombásodás okozta elfehéredés körmön: Nehezen különböztethető meg az ártalmatlan körömelszíneződéstől. Csak laboratóriumi vizsgálattal állapítható meg egyértelműen.

     

  •  Sárgás elszíneződés:  A legtöbb esetben külső hatásra következik be az elszíneződés. Ennek oka lehet a cigarettázás, vagy az alaplakk nélküli lakkozás. Azonban a valódi sárgaköröm  szindróma tényleg egy betegség tünet. Általában nyirokcsomó-ödémával kapcsolatosan figyelték meg. A HIV fertőzöttek egyes eseteinél is előfordul. Az E-vitamin magas dózisú adagolásával lényeges javulás érhető el.

 

  •  Zöldköröm: Ha a körömlemez alatt sötét, zöldes, feketés elszíneződés van akkor minden bizonnyal baktériumfertőzés áll fenn.  A korokozónak szüksége van egy kis sérülésre ahol behatolhat. A legtöbb esetben elég a körmöket rövidre vágni és fertőtlenítéseket alkalmazni.

     

  •  Barnás vagy feketés elszíneződés:  Először is feltétlenül fontos különbséget tenni az éles körvonal nélküli, szétszórt, szabálytalan körvonalú több körmön jelentkező, illetve csak egy körmön előforduló elváltozások között. A diffúz elszíneződés általános alap betegségek jele lehet, vagy gyógyszerszedés következménye. Előfordulhat higanytartalmú anyagok  által történő mérgezés esetén is. Ilyen esetekben az orvos tanácsadása szükséges. Barna csíkban húzódó elszíneződés a mátrixban ( ahol a köröm termelődik ) található pigment foltra vezethető vissza. A nagyon veszélyes rosszindulatú melanóma is hasonló elszíneződéseket produkál. Ezért ilyenkor minden esetben orvoshoz küldöm a Vendéget, még saját felelőségre sem készítek körmöket!  Egy melenóma kinézetű körömalatti elváltozás mindaddig melanóma gyanús marad, amíg egy szakorvos biztonsággal ki nem zárja annak lehetőségét.

A rosszindulatú melanóma  a legveszélyesebb és leggyorsabban áttétet is okozó daganatos megbetegedés. Sajnos egyre gyakoribb betegség megnyilvánulása a kéz és lábujjakon a legkedvezőtlenebb. De nem kell megijedni, gyakran néznek egy köröm alatti vérömlenyt   melanómának, habár a megkülönböztetése viszonylag egyszerű. A vérömleny a köröm növekedésével egyidejűleg nő lefelé. A keletkezését nem mindig előzi meg fájdalmas ütés.

 

Köröm Gomba:

A láb- és kézkörmök alatt élő gomba, mely aktív fertőzést okozva, nemcsak esztétikai problémát jelent. Nedves, meleg helyen gyorsan szaporodik, könnyen terjed egyik körömről a másikra, és ha nem kezelik időben a gombás fertőzést, akkor fájdalommal és egyéb szövődményekkel járhat. Mivel  több válfaja is van, és nem irtják ki teljesen a kenőcsök, krémek, ecsetelők, fontos, hogy bőrgyógyászhoz forduljunk, ha észleljük a betegség tüneteit.